FIHO
Stegne 21c
1000 Ljubljana

Tel.: +386(01) 500 77 00
E-mail: info@fiho.si
Poslovni čas:
ponedeljek-petek: 7.00-15.00

 domov 


 

Izjava za medije

Janez Jug, direktor Fundacije FIHO: Zakonodaja ne sme ogroziti financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij

(Ljubljana, 28. januar 2010) V zvezi z današnjim ponovnim glasovanjem Državnega zbora o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo podaja Janez Jug, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), naslednjo izjavo za javnost (s koncesijami od iger na srečo se prek Fundacije FIHO financirajo invalidske in humanitarne organizacije):

>Fundacija za finaciranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) podpira vse dopolnitve in spremembe zakonskih rešitev, ki ne ogrožajo stabilnega financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij. Po sprejetju sprememb in dopolnil zakona o igrah na srečo upamo, da bo vlada čimprej pristopila k izdelavi strategije razvoja iger na srečo v Sloveniji in da se bo na podlagi te strategije sprejel nov zakon o igrah na srečo, ki bo šel v smer, da se bodo s koncesijami tako posebnih kot klasičnih iger na srečo še naprej financirale invalidske in humanitarne organizacije. Fundacija FIHO bo letos med 24 invalidskih in 63 humanitarnih organizacij razdelila 22,5 milijona evrov sredstev, skupnih zahtevkov za sofinanciranje pa je bilo kar za 47,5 milijona evrov. Opažamo, da se potrebe invalidskih in humanitarnih organizacij povečujejo (tudi zaradi gospodarske krize), prilivi v Fundacijo FIHO (od koncesij in drugih dajatev) pa se ne povečujejo sorazmerno s potrebami. Vzrok temu so med drugim tudi tuji prireditelji internetnih iger na srečo in internetnih stav, ki Sloveniji ne plačujejo koncesij in drugih dajatev, s katerimi se financirajo invalidske in humanitarne organizacije. Želimo si, da bi strategija iger na srečo v Sloveniji in nov zakon, ki ga je za prihodnje leto napovedala Vlada Republike Slovenije, dokončno uredil tudi to področje, kajti brez sredstev Fundacije FIHO marsikatera humanitarna in invalidska organizacija ne bi mogla več delovati oziroma bi bilo njeno delovanje okrnjeno.
Po raziskavi, ki smo jo izvedli lani, naj bi pri tujih internetnih prirediteljih igralo 7,1 odstotka Slovencev, ki igrajo dnevno in za večje vsote denarja, med njimi pa prevladujejo moški, stari od 18 do 45 let, z osnovnošolsko ali poklicno izobrazbo. Ti v povprečju porabijo 30 evrov na mesec (tisti, ki igrajo Loto, do 10 evrov na mesec). Če to prenesemo v številke, pomeni, da tujim ponudnikom internetnih iger na srečo in internetnih stav Slovenci na leto vplačamo najmanj 40 milijonov evrov, kar pomeni na letni ravni od pet do deset milijonov evrov manj sredstev za invalidske in humanitarne organizacije.<


Za dodatne podatke o FIHO: Janez Jug, direktor Fundacije FIHO, 01/500 77 00

 

©FIHO - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v republiki Sloveniji