Skoraj 20 let gradnje

04. 12. 2023

Namen Zveze paraplegikov Slovenije je združevanje ljudi s poškodbami ali obolenji hrbtenjače. To je izredno huda oblika invalidnosti, še hujše pa so njene posledice, kot so nevarne preležanine, obolenja urotrakta in skrajno neprijetne težave z inkontinenco.

Paraplegiki in tetraplegiki zato nujno potrebujejo razne rehabilitacije, ki krepijo telesne aktivnosti. Tega se je zavedal tudi prvi in častni predsednik zveze Ivan Peršak, ki je skupaj z ostalimi vizionarji načrtoval gradnjo Doma paraplegikov v Pacugu nad Fieso.

Gradnja, ki se je pričela leta 2000, je bila leta 2004 zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ustavljena. “Slovenski paraplegiki in tetraplegiki pa smo, tako kot drugi invalidi, želeli imeti samo svoj kotiček morja na slovenski obali in pod slovenskim soncem,” pojasnjujejo na zvezi.

slika gradnje Doma paraplegikov v Pacugu

(Tako se je gradilo Dom paraplegikov v Pacugu. Foto: ZPS)

Po dolgih letih negotovih pričakovanj je vajeti prevzela zveza paraplegikov sama in z lastnimi sredstvi ter pomočjo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) dokončala načrte prvih vizionarjev.

V domu tako že od leta 2006 potekajo različne aktivnosti zveze in društev paraplegikov. Dolgoletni cilj slovenskih para- in tetraplegikov pa se je dokončno uresničil z dograditvijo nastanitvenega objekta leta 2016.

Predsednik zveze Dane Kastelic že od leta 2008 motivacijo za opravljanje svojega poslanstva črpa iz “lastne izkušnje z invalidnostjo in želje po soustvarjanju boljše družbe ter izboljševanju življenj posameznikov”. Iz tega razloga so v času predsedovanja Kastelica poskrbeli za sistemske spremembe, ki so pozitivno vplivale na vse gibalno ovirane državljane Slovenije. Ves čas in trud pa je povrnjen s spremljanjem članov, ki s pomočjo Zveze premagujejo ovire na poti do samostojnega življenja.