Arhiv novic

Sporočilo za javnost ob 25. obletnici fundacije FIHO

Ljubljana, 11. oktober 2023 – Včeraj je v Ljubljani potekala slovesnost ob 25-letnici delovanja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Gre za krovno fundacijo, ki vsako leto več kot 120 organizacijam sofinancira programe za pomoč med 350.000 in 400.000 ljudem. Slovesnost je bila zaradi nedavnih uničujočih poplav posvečena predvsem v zahvalo vsem organizacijam, ki v primeru stiske hipno priskočijo na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo.

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je na današnjem dogodku opozorila, da igra Fundacija preko podpore številnim organizacijam »ključno vlogo pri gradnji bolj sočutne in enakopravne družbe«. V svojem nagovoru se je spomnila tudi nedavnih katastrofalnih poplav in povedala, da so »prebivalke in prebivalci Slovenije, delovali kot da imajo eno srce. In tako je prav. Ob preizkušnjah s katerimi se soočamo, se moramo vedno znova združiti in graditi mostove med nami«.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije ter podpredsednik Vlade Republike Slovenije Luka Mesec se je uvodoma zahvalil vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki že preko 25 let soustvarjajo delo Fundacije FIHO. Minister je izpostavil, da je socialno varstvo v Sloveniji zgled številnim državam v EU, med drugim Islandiji in Češki. »Čestitam Fundaciji FIHO, da je tako pomemben gradnik socialnega in invalidskega varstva v Sloveniji«.

Spregovoril je tudi direktor Fundacije Borut Sever, ki se je ob petindvajseti obletnici delovanja Fundacije uvodoma zahvalil svojim sodelavkam in sodelavcem ter mnoštvu prostovoljk in prostovoljcev širom Slovenije. »S sofinanciranjem svojih programov smo zgolj v preteklem letu pomagali več kot 400.000 osebam in tako mnogim posameznikom omogočili človeka vredno življenje ter prenekaterim bolnikom tudi preživetje«, je poudaril direktor. »Danes se tu oziramo na 25 let dolgo prehojeno pot, ki ni bila lahka, vendar smo jo z vztrajnostjo in trdim delom uspešno tlakovali. Naša pot je pot predanosti, solidarnost in sočutja do tistih najranljivejših med nami«.

Na prireditvi je sodelovala tudi predsednica Sveta FIHO Nataša Sorko, ki je poudarila, da »FIHO ni le ustanova, temveč srce in duša, ki bijeta za tiste, ki so v naši družbi najranljivejši. FIHO omogoča boljše življenje številnim otrokom, kroničnim bolnikom, odvisnikom, razbitim družinam, socialno najbolj ogroženim in še mnogim drugim«. Dodala je, da ne smemo pozabiti, da programi Fundacije FIHO in sicer »programi psihosocialne in fizične rehabilitacije nastopijo tam, kjer se državna skrb neha. Naši programi zagotavljajo, da imajo ljudje dostop do zdravil, hrane ter osebne asistence, ki jim zagotavljajo človeka vredno življenje«.

Celotno prireditev si lahko ogledate na povezavi: